Dukan dijeta

Jedna od najpoznatijih i najučinkovitijih dijeta svakako je Francuska dijeta ili Dukan dijeta. Dijetu je osmislio poznati francuski nutricionist Pierre Dukan koji je cijeli svoj život posvetio proučavanju navika ishrane i zdravom mršavljenju.
Ovu dijetu nikako ne smijete miješati sa atkinsovom dijetom, jer postoje vrlo značajne i bitne razlike među njima.
Dukan dijeta bazirana je na proteinima i u njoj možete jesti koliko god želite i kada želite.
Ukoliko odlučite držati ovu dijetu obavezno se morate pridržavati četiri osnovne faze dijete.
1.Faza napada traje od tri do deset dana (nikako duže) i to je faza proteina. Jedite piletinu, puretinu, teletinu ili zečetinu. Kožu obavezno odstranite jer se u koži nalaze masnoće. Svinjetinu i janjetinu strogo je zabranjeno jesti. Isto tako zabranjeni su ulje i maslac, pa dozvoljene vrste mesa možete spremiti na roštilju ili ga ispeći na teflonskoj tavi bez dodavanja masnoća.
Osim mesa možete jesti nemasnu šunku, te pileća, goveđa ili teleća jetrica, kao i sve vrste školjki i riba i do dva jaja dnevno. Također smijete jesti i mliječne proizvode bez masnoća – jogurt, mlijeko, sir. Od dodataka jelima i začina možete uzimati umjetne zaslađivače, luk, češnjak, ocat, razne biljne začine, senf i sol u malim količinama, kečap bez šećera, sok od limuna kao začin hrani (ne kao piće). Uz meso slobodno uzmete i kisele krastavce u manjoj količini. Žvakače gume bez šećera isto su dozvoljene.
U ovoj fazi pijte najmanje dvije litre vode dnevno a možete uzeti čaj i kavu pripremljene sa malo umjetnog zaslađivača.
2.Faza izmjene traje onoliko koliko vi to želite, odnosno dok ne dosegnete svoju idealnu težinu. U ovoj fazi nastavljate jesti dozvoljene proteine ali im dodajete povrće. Masnoće su i dalje strogo zabranjene, pa zato povrće jedite sirovo, kuhano u vodi ili na pari¸. Od povrća možete jesti gotove sve samo izbjegavajte škrobnato povrće kao što su leća, grah, krumpir, kukuruz. U ovoj fazi mršavljenja možete kombinirati prvu i drugu fazu, a idealno bi bilo da jedan dan jedete samo proteine, drugi dan proteine s povrćem i tako redom.
Ukoliko u ovoj fazi imate problema sa probavom (zatvor) uzmite dvije žlice mekinja dnevno.
3.Faza konsolidacije vrlo je važna u ovom procesu mršavljenja jer nikako ne želimo da nam se izgubljeni kilogrami vrate. U prehranu dodajte ugljikohidrate i to najbolje integralni kruh i tjesteninu, škrobno povrće i tvrde sireve. U ovoj fazi dozvoljeno je i uzimanje voća, ali pokušajte izbjegavati banane, suho voće i trešnje. Dva puta tjedno, odnosno dva obroka tjedno možete uzeti i pojesti što god poželite, uključujući kolače, čokoladu, alkohol. Ova faza trebala bi trajati ovisno o tome koliko kilograma ste izgubili. Najbolje bi bilo za svaki izgubljeni kilogram držati deset dana konsolidacije.
4.Faza stabilizacije trebala bi trajati čitav vaš život. Možete jesti i piti što god želite, samo što svaki tjedan morate imati jedan isključivo proteinski dan - najbolje da je to uvijek isti dan u tjednu.

Vaša Sara